Is only skincare….


Visste du att huden är vårat största organ? Därför är det viktigt att vi faktiskt tar hand om den och ger den lite extra kärlek.

Huden är tunnast på våra ögonlock och allra tjockast på våra fotsulor.


Huden består av 3 lager. Epidermis, dermis och subcutis. Som hudterapeut arbetar jag med epidermis.


Subcutis består av porös bindväv, fettceller och vätska. Som funktion tar den upp och lagrar fett som i sin tur skyddar våra organ mot stötar och slag, köld och fungerar som näringsreserv. Inte så dumt med lite fett ändå.


Dermis även kallad läderhuden är den största delen av vår hud. Här finns våra blodkärl och dermis består av fast bindväv som är stark och elastisk. I dermis finns flera olika celltyper fibrocyter, histocyter, mastceller, granulocyter & lymfocyter.


Vår överhud Epidermis är den synliga delen av huden. Epidermis består i sin tur av 5 lager.

1. Stratum basale- tillväxtlagret. Här finns nya hudceller som är runda och fina. Melanocyterna finns också i detta lager.

2.Stratum spinosum- lager nummer 2- Här börjar hudcellerna ändra form. De blir taggiga och här finns våra patrullceller ( langerhansceller).

3. Stratum Granulosum- kornalgret. Cellerna får ett plattare utseede, som ett korn. keratiniseringsprocessen startar och cellkärnan börjar lösas upp.

4. Stratum Lucidium- detta kallas också för klarcellslagret. Cellkäran har försvunnit och cellerna är genomskinliga och fyllda med en klar massa. Finns i hand och fotsulor där det behövs extra.

5. Stratum Corneum- hornlagret består av platta, förhårdnade och döda hudceller. Cellerna är fyllda med keratin. Mellan dessa celler finns ett murbruk av ceramider (sammansättning av fett) som håller ihop cellerna. Här finns NMF (Natural Moisture Factor) ämnen i hornlagret som kan binda och håla kvar fukten.


När hudcellerna kommer upp till hudytan stöts de bort av de underliggande nya som bildas i tillväxtlagret. Cellvandringen från basale till corneum tar normalt ca 28 dagar. Ju äldre vi blir desto långsammare går denna process. Ca 60 dagar för en äldre person. För en person so har psoriasis går denna process istället extremt snabbt, ca 4 dagar!


Huden har som funktion att skydda oss mot vätskeförlust, temperaturväxlingar och som tidigare nämnts mot mekaniska trauman som stötar och slag. Den har en kemisk barriär tack vare syraskyddsmantel. Och huden skyddar oss mot UV strålningen med hjälp av melanocyter och melanin. Men inte nog med det. Huden har även som funktion att bilda D- vitamin. Agera blodreserv med hjälp av överskott av blodkärl och och blod. Huden är ett sinnesorgan eftersom våra känselkroppar finns här. Näringsreserv tack vare lipocyterna och utsöndringsorgan då vår hud utsöndrar svett, sebum och dofter!


Amazing eller hur?

1 visning0 kommentarer
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now